Αγγειοχειρουργική

Αγγειοχειρουργική ή Χειρουργική των Περιφερικών Αγγείων [Peripheral Vascular Surgery] είναι η χειρουργική ειδικότητα που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων και του τραύματος των αιμοφόρων αγγείων, δηλαδή των αρτηριών και των φλεβών, καθώς και των λεμφοφόρων αγγείων του σώματος. Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις των αγγείων της καρδιάς, των πνευμόνων και του εγκεφάλου.

Η Αγγειοχειρουργική δεν είναι τόσο ελκυστική στα μάτια του κοινού όσο είναι η Καρδιοχειρουργική. Η καρδιά, όπως είναι προφανές, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος του κυκλοφορικού (ή καρδιο-αγγειακού) συστήματος, αλλά είναι ακριβώς και μόνο αυτό: ένα μέρος του. Το υπόλοιπο αγγειακό δένδρο είναι εξίσου σημαντικό και οι παθήσεις του μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρότατα προβλήματα ζωτικών οργάνων, σε ακρωτηριασμούς και σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι παθήσεις των αγγείων είναι συχνές, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει η δέουσα προβολή της αξίας της πρόληψης και της έγκαιρης θεραπείας τους, που σημαίνει ότι πολλές φορές δεν αντιμετωπίζονται παρά μόνο όταν οι συνέπειές τους έχουν πλέον γίνει μη αναστρέψιμες.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων πέραν της αλλαγής ορισμένων συνηθειών του τρόπου ζωής (όπως διακοπή καπνίσματος, υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση) μπορεί να είναι είτε συντηρητική (δηλαδή μη χειρουργική), με φάρμακα, ειδικά προϊόντα κλπ, είτε επεμβατική, όταν απαιτείται κάποια χειρουργική ή ενδαγγειακή επέμβαση ή συνδυασμός τους.

Είναι αυτονόητο ότι ο μόνος κατάλληλος ιατρός για να καθοδηγήσει και να αντιμετωπίσει θεραπευτικά ασθενείς με παθήσεις των περιφερικών αγγείων είναι ο αγγειοχειρουργός, ο οποίος έχει την εξειδικευμένη εκπαίδευση στον τομέα της Αγγειοχειρουργικής και διαθέτει τον τίτλο άσκησης της ειδικότητας αυτής.