Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία που μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα. Αρχίζει από την καρδιά, κάνει μια καμπή (αορτικό τόξο) διέρχεται από τον θώρακα (θωρακική αορτή) και φθάνει ως τη κοιλιά (κοιλιακή αορτή).

Στο κάτω μέρος της κοιλιάς χωρίζεται στις δύο λαγόνιες αρτηρίες οι οποίες μεταφέρουν αίμα στα κάτω άκρα. Η διάμετρος της κοιλιακής αορτής είναι περίπου 2 εκατοστά. Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι η μόνιμη εντοπισμένη διάταση της αορτής με διάμετρο 2,5 φορές μεγαλύτερη από την υπερκείμενη φυσιολογική αρτηρία.

Screenshot_3

Οφείλεται στην εξασθένηση του τοιχώματος με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας: γενετικής ανωμαλίας, κληρονομικότητας, τραυματισμού, αθηρωματικής νόσου, αυξημένης αρτηριακής πίεσης, καπνίσματος. Άλλες αιτίες δημιουργίας ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι οι λοιμώξεις, με τα λεγίμενα μυκωτικά ανευρύσματα.

Παρουσιάζεται πιο συχνά στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Ο κίνδυνος του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής είναι η ρήξη με αποτέλεσμα μεγάλη εσωτερική αιμορραγία και θάνατο σε ποσοστό έως και 80%.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζονται συμπτώματα με πιο συχνό τον πόνο στην κοιλιά ή και στην οσφύ.

Ο έντονος πόνος στην κοιλία και αντανάκλαση στην οσφύ, την εφίδρωση και αίσθηση του κρύου, γρήγορος σφυγμός (ταχυκαρδία), πτώση της αρτηριακής πίεσης, δύσπνοια, λιποθυμία και απώλεια συνείδησης είναι συμπτώματα της ρήξης του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής. Η δημιουργία θρόμβου εντός του σάκου του κοιλιακού ανευρύσματος είναι ακόμη σύνηθες φαινόμενο αλλά σπάνια δημιουργεί επιπλοκές, καθότι η συχνή επιπλοκή είναι η ρήξη.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι εξετάσεις που μπορούν να ανιχνεύσουν και να δώσουν πληροφορίες για το ανεύρυσμα, το μέγεθος του, την θέση του είναι:
1. Η εξέταση με υπερήχους κοιλιάς, έγχρωμο Doppler υπερηχογράφημα (tripex) κοιλιακής αορτής,
2. Η αξονική τομογραφία, Αξονική αγγειογραφία (με χορήγηση ενδοφλεβίων σκιαγραφικών),
3. Η μαγνητική τομογραφία με αγγειακή μελέτη (Μαγνητική αγγειογραφία).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ:
(Μέση τομή στην κοιλιά) αντικατάσταση της κοιλιακής αορτής με συνθετικό μόσχευμα

ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
Από τις μηριαίες αρτηρίες ( βουβωνικές τομές) τοποθέτηση μοσχεύματος (stent).

Η επιλογή της μεθόδου γίνεται για κάθε ασθενή ξεχωριστά, με κριτήρια την γενική κατάσταση, την ηλικία τις συνοδές παθήσεις και εάν είναι υποψήφιος για την ενδοαυλική τοποθέτηση ανάλογα με την ανατομία του ανευρύσματος και των αρτηριών του.