ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Χρήσιμες Συμβουλές στη Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

fleviki-aneparkeia

Στο κρεβάτι βάζετε τα πόδια σας υψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς. Ένα μαξιλάρι κάτω από το στρώμα είναι αρκετό (διευκολύνει την επαναφορά αίματος στην καρδιά).
Πίνετε αρκετά υγρά. Όπως νερό, χυμούς τσάι από βότανα.
Συχνή σωματική άσκηση: περπάτημα, κολύμπι, ασκήσεις για τα πόδια, ή ελαφρά προγράμματα άθλησης. Προτιμάτε το βάδισμα που ενεργοποιεί τη μυική αντλία η οποία σπρώχνει το αίμα προς τη καρδιά.
Μάλαξη με δροσερό νερό κάθε βράδυ ξεκινώντας από τα πέλματα προς τις γάμπες.
Αποφυγή ορθοστασίας, ακινησίας ή καθίσματος για πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Ανυψώστε τα πόδια για 15-20 εκ. σε σχέση με την οριζόντια θέση.
Υγιεινή διατροφή με έλεγχο του σωματικού βάρους.
Αποφυγή καπνίσματος, και κατανάλωσης καφέ.
Αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα όπως την μακριά έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι ή τις εστίες θέρμανσης το χειμώνα.
Αποφύγετε ψηλά και στενά υποδήματα. Εμποδίζουν την χρήση της μυικής αντλίας των άκρων.


  Οδηγίες στην Περιφερική Αρτηριοπάθεια για την βελτίωση της κατάστασης

  • Η διακοπή του καπνίσματος είναι υποχρεωτική. Η αγγειοσύσπαση που προκαλεί μειώνει την αιματική ροή. Η διακοπή μπορεί να μειώσει έως και 50% τα συμπτώματα.
  Διαιτητικές οδηγίες: Η μείωση της χοληστερίνης και των κορεσμένων λιπαρών ταυτόχρονα με τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος μειώνουν τους προδιαθεσικούς παράγοντες.
  Η βάδιση και η σωματική άσκηση πρέπει να γίνεται συστηματικά, καθημερινά, με σταθερό ρυθμό και όταν ο ασθενής δεν μπορεί να περπατήσει άλλο να αναπαύεται για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο. Γενικώς βοηθούν στην ανάπτυξη παράπλευρου δικτύου δημιουργώντας μία φυσική παράκαμψη (by-pass).
  Η φροντίδα των ποδιών συμβάλλει αποφασιστικά στην διατήρηση ενός πάσχοντος σκέλους. Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει το κρύο και την υγρασία, τα στενά υποδήματα, τα θερμικά επιθέματα (θερμοφόρες), όπως επίσης και κάθε μικροτραυματισμό (κοπή νυχιών, αφαίρεση σκληριών-κάλων). Θα πρέπει να τηρεί ευλαβικά τους κανόνες τοπικής υγιεινής των ποδιών του, να φορά ζεστά και άνετα υποδήματα.
  Η καταπολέμηση της αρτηριακής υπέρτασης και του σακχαρώδους διαβήτη είναι επιβεβλημένη γιατί αποτελούν παράγοντες υψηλού κινδύνου και επομένως η ρύθμιση τους βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου.
  Η φαρμακευτική αγωγή που έχει χορηγηθεί έχει σαν στόχο τον περιορισμό της ασθένειας και προφύλαξη από τυχόν επιπλοκές της νόσου. Είναι απαραίτητο η λήψη των φαρμάκων να γίνεται σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.